top of page

I

FRÖSÅKERSSKOLAN

Typ: Nybyggnation, Östhammar
Kategori: Skola
År: 2017-
Status: Pågående
Beställare: Sh bygg 
Omfattning: 7400 m²

ORIGO har ritat nya Frösåkersskolan i Östhammars kommun. Skolan är en kompakt byggnad i tre våningar för 600 elever i årskurs 4 till 9. Genom en länk kopplas den nya skolan ihop med den befintliga Kulturskolans matsal. 

Interiör.jpg
ORIGO arkitekter Frösåkerskolan översikt.jpg

Den befintliga byggnadens planlösning, med en 100 meter lång korridor, var otrygg, svårutnyttjad och närmast motverkade samarbetet mellan pedagogerna. Vi har gjort precis tvärtom och bygger kompakt, flexibelt, väl sammankopplat, anpassningsbart och trivsamt för nystarten 2020.

ÅTERBRUK I TILLBYGGNAD

Arbetet har fortsatt med Frösåkersskolans matsal där vi är väldigt glada att se teglet från den gamla skolan finna sin plats i den nya fasaden. Det bevarade kalkstensgolvet kommer också att återfinnas i matsalen. Ett steg mot cirkulär arkitektur!

ORIGO arkitekter Frösåkerskolan Östhammar Ljusgård.jpg
ORIGO arkitekter Frösåkerskolan Östhammar Takfönster.jpg
ORIGO arkitekter Frösåkerskolan Östhammar Ljusgård.png

Parallellt med vårt skissande har verksamheten arbetat med pedagogiken tillsammans med Paradis Produktion. Skolan byggs upp både inifrån och utifrån och byggnaden blir ett direkt stöd i det pedagogiska arbetet. Även här har vi arbetat vidare på rumsstrukturen från Glömstaskolan, med fokus på balans mellan teori och praktik.

ORIGO arkitekter Frösåkerskolan  kommunikation.png
ORIGO arkitekter Frösåkerskolan Plan_edi
bottom of page