top of page

I

FÖRSKOLAN BLÅKLOCKAN

Typ: Nybyggnation, Ör
Kategori: Förskola
År: 2012-2014
Status: Färdigställt
Beställare: Sundbyberg stad
Omfattning: 1973 m²

Genom Sundbybergs stad fick vi uppdraget att arbeta med Ör förskola. En nybyggnation med ett omfattande program och ambitiösa miljömål (Miljöklass Guld). Förskolan består av fyra avdelningar för äldre barn och fyra avdelningar för yngre barn.

ORIGO arkitekter Förskolan Blåklockan Ör gårdjpg
ORIGO arkitekter Förskolan Blåklockan Ör .jpg

EXTERIÖR

Byggnadens exteriör har ett levande och varierat uttryck med laserade fasadelement där betongens yta svagt lyser igenom. Skivor som har laserskurits i  grafiska mönster adderar det tredimensionella uttrycket och binder ihop fönsterpartierna. Huvudbyggnaden kompletteras med förrådsbyggnader i glasbetong och en takterrass med utsikt över den vackra Råstasjön.

INTERIÖR

Interiört har vi arbetat med rumsrelationer, färger och material för att skapa en öppen, trygg och lekfull miljö. Det finns stora och små mötesplatser såväl ute som inne för samvaro och lek. En ljus och luftig förskola har eftersträvats, dörrar är glasade och flera rum har glaspartier ned till golv för att skapa genomblickar och ljusinsläpp.

ORIGO arkitekter Förskolan Blåklockan Ör klassrum_edited.jpg
ORIGO arkitekter Förskolan Blåklockan Ör trappa.png
ORIGO arkitekter Förskolan Blåklockan Ör Fasad.png
ORIGO arkitekter Förskolan BLåklockan Ör entré.jpg

Färgpaletten är ljus och yster och är genomgående för hela förskolans interiör. Centralt placerat finns matsalen, som delvis består av ett dubbelhögt rum med trappa i kubb och väggar med konstnärlig utsmyckning i lekfulla färger av konstnären Jesper Nyrén.

Foton: Johan Jansson

bottom of page