top of page

08 April 2020

I

ANDRA PLATS STEEL RACE REUSE

ORIGO arkitekter deltog i 2020 års upplaga av tävlingen Steel Race Reuse som anordnades av Stålbyggnadsinstitutet i samarbete med Sveriges Arkitekter.
 

Uppdraget gick ut på att under 72 timmar ta fram ett förslag på en temporär mötesplats i stål utanför Stockholms Konserthus. En väsentlig del i tävlingen var att mötesplatsen skulle kunna återbrukas.

Våra duktiga arkitekter Alina Donsbach, Henrik Westling och Mia Modig tog fram bidraget ”Låt oss leka” vilket landade i en Andra plats utav 45 tävlingsförslag!

JURYNS MOTIVERING

”Ett lekfullt bidrag, som utforskar materialets möjligheter och där kontraster – mellan stålets tyngd och rörelsens lätthet – överraskar och väcker nyfikenhet. En rad mindre rum, som gungar då de används, lockar till tillfälliga möten och samtal. Efter avslutad Arkitekturgala flyttas installationerna ”låt oss leka” en och en, eller tillsammans, eller återbrukas som plåtmaterial.”

Läs mer om tävlingen och bidragen i tidningen Stålbyggnad

FORMEN

Inspirerad av torgets vågmönster och konserthusets proportioner. Här finns också en anspelning på lekstugan, huset, taket. I underkant är golvet krökt vilket ger egenskapen av en gunga eller gungstol. En platt vy framifrån kontrasteras med en livlig vy från sidan, konserthusets stramhet möter gungans lekfullhet.

ORIGO arkitekter Steel Race Reuse_edited_edited.jpg

        Med ”Låt oss leka” ville vi skapa en lekfull mötesplats mitt i staden. Inspirationen kom från ett av kontorets studiebesök då vi alla samlades på en lång kompisgunga. Lekfullheten och rörelsen därifrån ville vi ta med oss i tävlingen, förenat med utforskandet av stål som material.

Konstruktionsbild.jpg
bottom of page