top of page

I

KV BILDHUGGAREN

Typ: Nybyggnation
Kategori: Äldreboende och förskola
År: 2013-2021
Status: Färdigställt
Beställare: Huddinge Samhällsfastigheter
Omfattning: ca 1960 m²

Kv Bildhuggaren är Huddinges första kombinerade äldreboende och förskola där syftet är att de olika generationerna kan mötas och få utbyte av varandra i gemensamma utrymmen. Äldreboendet består av 90 lägenheter och förskolan utgörs av 6 avdelningar. Bildhuggaren ligger i Snättringe, längs med Häradsvägen vid Utsäljeleden. För att samverka med platsens ljus- och ljudförutsättningar är byggnaden uppdelad i tre huskroppar som binds samman med en central del. Mellanrummen skapar en trygg och innehållsrik trädgård med stora gamla ekar som tilltalar alla åldrar.

ORIGO arkitekter Kv Bildhuggaren fasad
         Utifrån en tanke om frivillighet och öppna möjligheter vill vi med gestaltning  bjuda in till möten på alla ambitionsnivåer, från att vinka från balkongen till högläsning, eller kanske gemensam fika en solig sommardag.  
ORIGO arkitekter Bildhuggaren tak.png
ÄLDREBOENDET

Bildhuggaren erbjuder ljusa och moderna lägenheter om 34 m2, med pentry och fransk balkong, eller i vissa fall burspråk. Varje avdelning har ett gemensamt kök i anslutning till trevliga sällskapsrum med matrum, tv-hörna och rymlig balkong. På entrévåningen finns förutom förskolan även rymliga och flexibla rum som fungerar som festlokal, med pentry/bar och rum för rörelse och rehabträning.

FÖRSKOLAN

6 avdelningar i markplan har entréer direkt ut mot två spännande lekgårdar, med miljöer som erbjuder lek och utmaningar för både små och lite större. Inomhus finns moderna miljöer som flexibelt kan anpassas efter åldrar och pedagogiska behov. Centralt finns en gemensam stor ateljéyta för skapande verksamhet, samling och lek. Där finns också det pedagogiska köket, för bakning och matlagning tillsammans.

Bildhuggaren fasad4  970x700 px_web.png
ORIGO arkitekter Kv Bildhuggaren Burspråk.jpg

Stort fokus i gestaltningen har legat på teglet och dess uttryck som har tagit form i olika mönster och kulörer. Teglet har använts för att skapa mönster inspirerade av trasmattan och fungerar som en markering för att avgränsa de olika verksamheterna.

bottom of page