GLÖMSTA

 

LOF-2664

Textruta_glömstaEn fyrparallellig F-9-skola i Huddinge som blev inflyttningsklar hösten 2016. Skolan är utformad som en kompakt, djup byggnad i fyra plan, dels på grund av detaljplanen och dels som ett svar på läget i skogsbrynet. Genom att hålla in byggnadens utbredning får skolgården viss kontakt med skogen bakom, som är en stor tillgång i lek och undervisning.

glomsta-5-1200x905

Våningsplanen hålls samman av en central rund ljusgård/trapphall. Entréplanet, med bakkant i souterräng, är glasat mot skolgården, öppet för in- och utblick. Här finns de mest publika funktionerna, restaurangen och fritidsgården. En trappa upp finns fina lokalresurser för musik/drama/hemkunskap, samt bild- och hantverksverkstäder, som kan användas utanför skoltid.


LOF-2139

Entree Entrén.

Matsal Matsalen

De mer ”privata” arbetsområdena ligger på plan 3 och 4 tillsammans med rum för personal och elevvård samt bibliotek och NO, som är tänkt att samverka inom ett forskningstema, samt en terrass med vacker utsikt över ängarna.
ORIGO har arbetat med program och systemhandlingar fram till FU.

Klassrum3 Klassrum.

Skolan är korridorslös; med undervisningsrummen grupperade kring oregelbundna ytor, som kan möbleras på olika sätt för att komplettera basrummen. Siktlinjer ger överblick och trygghet, det bildas halvt öppna rum där man kan sitta mer ostört vid sidan av, för både samvaro och studier.

LOF-2171

Entrén är placerad i öppet samband med ”trappljuset”, dvs ljusgården/trapphallen. Det ger en upplevelse av dagsljus inifrån, trots att byggnaden är så djup. Det visar också på den viktiga vertikala kommunikationen, trapporna, och bidrar alltså till att göra byggnaden mer läsbar och lätt att orientera sig i.

Gård

Foto: Lasse OlssonKommentarer inaktiverade.