ANDRA PLATS I STEEL RACE REUSE 2020

ORIGO arkitekter deltog i årets upplaga av tävlingen Steel Race Reuse som anordnades av Stålbyggnadsinstitutet i samarbete med Sveriges Arkitekter. Uppdraget gick ut på att under 72 timmar ta fram ett förslag på en temporär mötesplats i stål utanför Stockholms Konserthus. En väsentlig del i tävlingen var att mötesplatsen skulle kunna återbrukas.

Våra duktiga arkitekter Alina Donsbach, Henrik Westling och Mia Modig tog fram bidraget ”Låt oss leka” vilket landade i en Andra plats utav 45 tävlingsförslag! Juryns motivering löd: ”Ett lekfullt bidrag, som utforskar materialets möjligheter och där kontraster – mellan stålets tyngd och rörelsens lätthet – överraskar och väcker nyfikenhet. En rad mindre rum, som gungar då de används, lockar till tillfälliga möten och samtal. Efter avslutad Arkitekturgala flyttas installationerna ”låt oss leka” en och en, eller tillsammans, eller återbrukas som plåtmaterial.
Läs mer om tävlingen och bidragen i tidningen Stålbyggnad.


Med ”Låt oss leka” ville vi skapa en lekfull mötesplats mitt i staden. Inspirationen kom från ett av kontorets studiebesök då vi alla samlades på en lång kompisgunga. Lekfullheten och rörelsen därifrån ville vi ta med oss i tävlingen, förenat med utforskandet av stål som material.Formen är inspirerad av torgets vågmönster och konserthusets proportioner. Här finns också en anspelning på lekstugan, huset, taket. I underkant är golvet krökt vilket ger egenskapen av en gunga eller gungstol. En platt vy framifrån kontrasteras med en livlig vy från sidan, konserthusets stramhet möter gungans lekfullhet.Bidraget är tänkt som en interaktiv mötesplats där besökarens närvaro ändrar konstruktionens lutning. Tre moduler erbjuder väderskydd och sittplatser samtidigt som de bjuder in till lek för stora och små. Besökarna kan uppleva stålets styrka och formbarhet. Tack vare dess hållfasthet kan en tunn konstruktion åstadkommas. Samtidigt har stålet en tyngd som blir en taktil upplevelse i det föränderliga rummet.Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.